6 orsaker till att streamingtjänster håller på att ersätta biografer

Published by Redaktionen on

Streamingtjänster har blivit otroligt populära det senaste årtiondet. På grund av smidiga tjänster som Netflix och TV4 Play tittar allt färre svenskar på vanlig TV. Dessutom hade biografer också lite av en svacka under koronapandemin vilket är förståeligt. Frågan är då om biografer någonsin kommer att bli populära igen? I den här artikeln berättar vi om några av de viktigaste orsakerna till att streamingtjänster håller på att ersätta biografer.

Streamingtjänster är billigare

En biobiljett kostar ofta över 100 kronor och ibland till och med upp till 200 kronor. Detta låter dig tillta på en film som räcker några timmar. Jämförelsevis kostar den billigaste prenumerationen på Netflix 99 kronor medan SVT Play är gratis. Om du betalar 99 kronor för Netflix, vilket är billigare än de flesta biobiljetter, kan du dessutom titta på hur många filmer som helst under en månads tid. Inte nog med det så slipper du också spendera pengar på dyra biopopcorn. Du kan istället köpa lite snacks från din lokala ICA vilket är betydligt mycket billigare.

Mångsidigare utbud

Många användare av streamingtjänster tittar på filmer men till skillnad från biografer finns det också mycket annat att titta på. På streamingtjänster finns det till exempel många serier. Det roliga med det är att du kan spendera en hel söndag för att titta på en säsong av någon rolig serie som The Simpsons eller Friends. Det är inte möjligt på biografer. Streamingtjänster erbjuder dessutom ofta exklusiva serier som bara finns på tjänsten ifråga men de har ofta också dokumentärer och standup-specialer. Idag går det också att streama e-sport samt casinospel och du kan klicka här för mer information om det.

Mer flexibilitet

Biografer har alltid ett fast program och om du har otur visas filmen du vill se på under helt opassande tider. Oberoende om det är frågan om jobb eller familj så finns det alltid något som kommer i vägen. När du använder en streamingtjänst behöver du inte stressa med att hinna till biografen. Istället väntar du på en ledig stund så öppnar du din favorit streamingtjänst när det passar dig.

Du sparar tid

Att hitta två timmar tid till att titta på en film kan ibland kännas omöjligt. Ska du dessutom ta dig till en biograf för att se på en film kan du räkna med att det i alla fall tar ytterligare en timme. Ibland kan det ta mycket längre än så om man räknar in resan, att hitta biografen och att köpa biljetter. Dessutom kan man få köa och titta på tråkiga reklamer innan filmen börjar. Genom att titta på den film du vill se via en streamingtjänst kan du spara några timmar. Ibland hinner du till och med se på två filmer under samma tid som det skulle ha tagit dig att besöka biografen.

En mer modifierbar upplevelse

När du tittar på en film från en streamingtjänst är det du som är bossen. Det är helt enkelt du som bestämmer exakt hurdan upplevelse du har. Du har antagligen redan köpt den TV du vill ha och en soffa som du tycker att är bekväm. Utöver det kan du justera mycket annat som till exempel värmen i ditt vardagsrum. Du kan också justera volymen och hur ljust du vill ha i rummet du tittar på filmen i. Utbudet snacks är dessutom oändligt och du kan till och med ta en paus när du vill utan att missa något av filmen. Det finns inte heller någon klädkod och du kan sätta upp fötterna på bordet om du så vill. Vi tycker i alla fall att det är ganska härligt att kunna göra precis vad vi vill av vår filmupplevelse!

Du kan titta på filmer varifrån du vill

Med streaming är du inte geografiskt bunden. Så länge du har en mobil enhet och en snabb internetuppkoppling kan du titta på filmer varifrån som helst. Om du har tråkigt när du pendlar till jobbet kan du få tiden att gå lite snabbare genom att streama en film eller serie. Idag är det otroligt lätt att börja streama oberoende av var du befinner dig. Om du vill expandera utbudet i din streamingtjänst kan du dessutom använda en VPN som ger dig tillgång till filmer och serier från andra länder.

Sammanfattning

Vi tror absolut inte att streamingtjänster kommer att ersätta biografer till hundra procent. Statistik visar ändå att biografernas popularitet håller på att avta. Under 2022 besökte 5 miljoner färre svenskar en biograf än vad de gjorde innan koronapandemin. Detta är speciellt tragiskt för de mindre lokala biograferna som redan har svårt att överleva. Om de lokala biograferna försvinner kommer också kulturen att gå på bio försvinna över de kommande åren. Detta i kombination med hur lättillgängliga streamingtjänster är idag bådar inte gott för de svenska biograferna.

Möjligtvis går det att ändra denna trend men då får biograferna hitta på något nytt. Det finns många orsaker till att streamingtjänster har blivit så populära och filmindustrin har helt enkelt inte hängt med. En idé kan vara billigare biljetter och snacks eller kanske heldagsbiljetter som ger en helt annorlunda upplevelse för filmtittarna. Vi vet inte exakt hur biograferna kommer se ut i framtiden men om de vill fortsätta vara relevanta måste de genomföra många välbehövliga förändringar.

Categories: Artiklar

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *