Är Uncut Gems den bästa filmen om höga spel?

Published by Redaktionen on

I början på året släppte Netflix en riktig succé, Uncut Gems med Adam Sandler i huvudrollen. Dramafilmen, som handlar om en spelande juvelhandlare ute på tunn is, har fått stort beröm världen över, från såväl publiken som kritikerna. Frågan är om inte Uncut Gems är den bästa filmen om höga spel – någonsin. 

Böcker och teater i all ära, men frågan är om inte filmmediet är det främsta mediet för berättelse av de alla. På ett par timmar kan regissören, med bild och ljud, förmedla en tydlig och målande vision på ett sätt som inte går att göra via andra verktyg. Filmmediet är ett ypperligt sätt att både underhålla och kommentera samtiden. Oavsett om det görs som en politisk satir (tänk hur Oscarsbelönade Parasit skildrar Sydkoreas bostadskris och klassförhållanden), ett gripande drama (hur klassikern Alla presidentens män förmedlade hur Watergate-skandalen kunde gå till) eller som en ryslig skräckis (ta bara hur Get Out belyste rasism eller Invasion of the Body Snatchers förmedlade den rådande kommunistskräcken). 

I en tid när spelindustrin är större än någonsin – bara här i Sverige spelar närmare 300 000 svenskar dagligen på spel som Starburst, onlinepoker eller betting –  är det med andra ord ganska självklart att fler filmer om spelande kommer till världen. Nu har dessutom Netflix släppt en av de bästa någonsin, nämligen Uncut Gems.

Filmen är regisserad av Safdie-bröderna som tidigare gjorde det lysande brottsdramat Good Times. I huvudrollen ser vi Adam Sandler, som gör sin livs roll. 

Handlingen kretsar kring juvelhandlaren Howard, som älskar att lägga riskfyllda bets. Men det har med tiden försatt honom i stora skulder hos farliga typer och han är minst sagt i knipa. För att ta sig ur den svåra situationen måste Howard nu lyckas med sitt största och svåraste spel hittills. 

Adam Sandler är briljant

Adam Sandler i Uncut Gems.

Foto: Netflix.

Den amerikanske skådespelaren är främst känd för att göra komedier, och ofta skrattretade sådana. Men då och då väljer han att motbevisa sina kritiker genom att leverera en riktigt vass dramaprestation. Vi har sett det i Paul Thomas Andersons Punch-Drunk Love, för vilken han blev Golden Globe-nominerad. Men också i filmer som Reign Over Me, Funny People och The Meyerowitz Stories. 

I Uncut Gems gör han det på nytt, med en realistisk tolkning som den hopplöse Howard. En man som inte kan hantera sina impulser och alltid tror att varje nytt infall är det rätta. Efter att ha sett filmen är det väldigt svårt att föreställa sig någon annan i rollen. 

Fängslande regi

Uncut Gems har fått stor uppmärksamhet på internationell nivå och framförallt pratas det om Adam Sandlers fenomenala insats som huvudrollen Howard. Hans prestation i all ära, men vi får inte glömma bort att hylla bröderna Safdies regi som gör filmen till den närmast hypnotiska upplevelse den är. 

Soundtracket, som i stor utsträckning utgörs av synthmattor, håller oss tillsammans med de svepande kamerarörelserna och den ständigt gapiga dialogen fastklistrade vid skärmen. Och detta på ett sätt som få filmer på Netflix gör. Eller för den delen filmer i stort. 

Ja, Adam Sandlers insats, tillsammans med bröderna Safdies, gör Uncut Gems till en av de absolut bästa filmerna om höga spel. Om inte den allra bästa. 

Categories: Artiklar

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *