Filmer med fotbollstema

Published by Redaktionen on

Trots att fotboll är världens mest populära sport är det inte så vanligt att det kommer sportfilmer som handlar om fotboll. En av anledningarna kan självklart vara att fotboll inte är lika populärt i USA som i resten av världen, men de filmer som finns är generellt riktigt bra och innehåller fantastiska karaktärer. Här kommer några exempel på bra filmer som på ett eller annat sätt handlar om fotboll.

Pelé: Birth of a Legend (2016)

Pele

Det här är en biografisk film baserad på den brasilianske fotbollsstjärnan Pelé. Vi får se hans fattiga bakgrund och hur livet var i slummen i Sao Paulo, hans tidiga framgångar och hur han klättrar till toppen av fotbollsvärlden. Redan vid 17 års ålder satte han det avgörande målet i Brasiliens första VM-final år 1958, vilket ledde till seger.

Pelés ovanliga spelstil och energi inspirerade en hel nation, och han är en av anledningarna till att fotboll är så oerhört populärt i Brasilien idag. Han är också en av anledningarna till att världen ser och spelar på brasiliansk fotboll i stor utsträckning. Vi som bor i Sverige kan till exempel spela på den brasilianska ligan på Snabbare betting. Ligan är Amerikas mest populära, och dessutom en av de bästa i världen.

The Game of Their Lives (2005)

The Game of Their Lives.

Den här filmen handlar om ett amerikanskt fotbollslag som mot alla odds slog ett engelskt lag. Den är baserad på en sann historia som inträffade i den brasilianska staden Belo Horizonte år 1950. Berättelsen handlar om familjetraditioner och den passion som formade spelarnas liv och deras resa mot professionell fotboll.

Fever Pitch – En i laget (1997)

Fever Pitch

Fever Pitch är en brittisk komedi som är ett absolut måste för de som gillar fotboll. Filmen är baserad på en roman av Nick Hornby och handlar om en lärare (Colin Firth) som har en så djup passion för Arsenals fotbollsklubb att han nästan framstår som galen. Firths karaktär är löst baserad på Hornby själv och hans romans med Sarah Hughes (Ruth Gemmell). Det släpptes en ny amerikansk version av samma film år 2005.

Escape to Victory – Den sista matchen (1981)

Escape to Victory

I den här filmen, även känd som enbart “Victory”, ser vi Michael Caine, Sylvester Stallone, Max von Sydow och till och med fotbollsproffset Pelé i rollerna. Den utspelar sig under andra världskriget och berättar en historia om hur krigsfångar i ett tyskt fångläger fördriver tiden med att spela fotboll. Vid ett tillfälle bestämmer tyskarna att det ska hållas en vänskapsmatch i Frankrike mellan det tyska landslaget och fångarnas lag. Fångarna ser det som deras sista chans till att fly, och planerar att rymma.

Bend it like Beckham – Skruva den som Beckham (2002)

Skruva den som Beckham

Skruva den som Beckham släpptes under ett år när det hölls fotbolls-VM, vilket gav den här filmen lite extra skjuts. Den gav även Keira Knightleys nystartade karriär ett hopp framåt. Hon spelar en ung kvinna som drömmer om en fotbollskarriär tillsammans med sin vän Jesminder “Jess” Bhamra (Parminder Nagra). Jess traditionella föräldrar vill absolut inte att hon ska spela fotboll, men kärleken till sporten övervinner allt. Trots kulturkrockar och motgångar tar sig den lokala klubb som tjejerna spelar i snart till toppen av ligan.


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *