Karin af Klintberg har gjort filmen Kungen – avslöjar hur det gick till

Published by Redaktionen on

Med filmen Kungen har Karin af Klintberg lyckats med det som nästan varit omöjligt. Hon har med unik access fått tillträde till kungen och hovet och kunnat skildra den riktiga personen bakom Carl XVI Gustaf.

Karin af Klintberg är journalist och programledare och även prisad regissör. Hon är känd för Geografens Testamente, White Island, Filip & Fredrik presenterar Trevligt Folk, dokumentären om Ebbe Carlsson och den omtalade dokumentärfilmen Kungen

“Kungen” är hennes senaste projekt och har inte varit så enkelt att genomföra, det har varit mycket svårare än vad hon någonsin hade trott. 

– Jag var dum nog att inte förstå hur svårt det skulle bli, säger hon i en intervju med Aftonbladet

År av samtal och tjat med hovet och två år av timmars långa intervjuer har tillslut lett till att hon fått tillräckligt med material för att kunna göra en dokumentär av det hela. Hon har fått följa med statschefen på resor runt om i Sverige och Norden på bland annat medaljutdelningar och invigningar vilket gett henne ytterligare material för dokumentären. 

Målet och handlingen i dokumentären är att ge en ärlig bild av Carl XVI Gustaf. Hon har fått exklusiv tillgång till kungen och hovets verksamhet. Det finns så många bilder och porträtt av kungen vilket gör att det enkelt bidrar till man kan göra narr av honom. Karins mål har varit det motsatte, att kunna ge en ärlig skildring kring hur Carl XVI Gustaf är som personlighet, familjeman och statschef men handlar också om vägen till trontillträdet 1973 då Gustaf endast var 27 år gammal och förblev kung i 50 år, berättar hon för Aftonbladet. 

Ville inte berätta om sitt liv – fick använda kompis strategi för att få igenom filmen Kungen

Klintberg berättar att hon som filmare fått prata med mycket människor om deras liv men att det i kungens fall inte var så. Det vart tvärtom, han hade svårt att öppna upp sig. 

– Som filmare har jag haft förmånen att få prata med människor som älskar att berätta om sina liv, tankar och känslor. Men kungen har ju varit tvärtom, inte så förtjust i att inte bli intervjuad och han vill inte berätta om sitt liv.

Klintberg fick använda sig av en strategi som gick ut på att inte kritisera utan att prata med kungen som en kompis och utifrån det kunna dra kritiska slutsatser:

– Jag har lyssnat på honom som en människa som lyssnar på en annan, inte bara som en undersåte som lyssnar på en kung. Jag har vågat kritisera utan att kungen känt sig anklagad. 

Storyn har nu tillräckligt med information för att kunna bli dokumentär och ska nu gå på bio samma dag som kungen firar 50 år på tronen. Bio premiären är 24 februari 2023.

Daniel Paprocki

Categories: ArtiklarNyheter

1 Comment

Inomhus EM 2023 – alla datum och sändningstider | Film100.com · February 26, 2023 at 1:25 pm

[…] LÄS MER: Karin af Klintberg har gjort filmen Kungen – avslöjar hur det gick till […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *