Kommer filmer att kunna produceras online?

Published by Redaktionen on

Filmindustrin växte fram runt förra sekelskiftet men traditionen med att berätta sagor från en scen har en mångtusenårig tradition och går sannolikt tillbaka till före människan blev bofast.

De första filmerna som kom ut var utan ljud men de var likväl mycket välgjorda. Under hela 1900-talet förbättrades tekniken med ljud, ljus, skärpa, specialeffekter och mycket annat. Filmer från det senaste sekelskiftet var av en helt annan kvalitet jämfört med de som kom runt 1900. Men de historier de berättade var av den eviga naturen. Människor och deras relationer, kärlek, död, synder med mera. Det som skiljer är hur sagorna distribueras. Från att ha berättats med passion runt lägereldarna har de berättats på större scener, amfiteatrar, biografsalonger, via TV och numera – alla tidigare inkluderade – också via internet.

Det som alltid varit centralt i dessa sagor är att det är människor av kött och blod som stått på scenen eller bakom framför kameran.

Men under de senaste årtiondena har saker förändrats i hög takt. Då det tidigare alltid var fysiska miljöer som gällde har nu allt fler verksamheter flyttats online. Det är inte bara utbildningar och nyhetsmedia som finns online. Det är också dataspel, casino utan bankid, banker, butiker och mycket annat. Samhället blir mer och mer virtuellt. Frågan är nu om filmbranschen håller på att bli digitaliserad också i produktionsledet?

Digitalisering av film

Digitalisering av film har än så länge inneburit att filmen distribuerats digitalt. Men om den också skulle produceras digitalt, hur skulle det fungera? Filmindustrin har redan bjudit oss på en hel del karaktärer som varit helt och hållet digitaliserade. Dessa karaktärer har skapats av datorer som programmerats och sedan har karaktärerna fått röster som varit baserade på mänskliga röster. På film har detta kommit att bli väldigt verklighetstroget.

Vad vi kan förvänta oss är att denna utveckling kommer att fortsätta. Det kan med tiden bli mycket billigare för filmindustrin att programmera sina egna skådespelare jämfört med att betala stora pengar för levande dito, som också kräver en hel del energi att leda under filminspelningen. Vi kommer säkert också att få våra digitala filmstjärnor. Det som återstår att se är om vi som ser på filmen verkligen är redo för att se på en film där vi vet att det inte är riktiga människor som spelar? Detta återstår att se.

Framtiden för digitaliserad film

Hur denna utveckling kommer att fortgå och om den kommer att bli framgångsrik återstår att se. Det vi kan vara säkra på är att utvecklingen kommer att fortgå. Vi kan också vara säkra på att tekniken kommer att bli alltmer raffinerad. Det kommer också med tiden att bli allt billigare att producera riktig film. Men det kommer säkert också att finnas utrymme för skådespelare även i framtiden. Frågan är väl hur många och i vilken form. Kanske skådespelaren kommer att stå som modell för de digitala karaktärerna. Kanske inte.

Precis som med många andra nya tekniker är det lätt att spontant slå dem ifrån sig men om det är något som vi nu vet så är det att ny teknik ofta slår igenom i de breda folklagren med tiden.

Categories: Artiklar

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *