Så kan film fungera som terapeutiskt verktyg för dig som behöver KBT

Published by Redaktionen on

Filmer har länge varit en bottenlös källa till både underhållning och olika former av inspiration, men de kan också vara ett verktyg för självhjälp och personlig utveckling. För den som genomgår eller överväger kognitiv beteendeterapi (KBT), kan film fungera som ett komplement till den terapeutiska processen. Genom att titta på rätt filmer och reflektera över deras teman kan man få nya perspektiv på sina egna tankemönster och känslor. 

I dag är “terapi” som bekant ett väldigt etablerat begrepp och mängden terapeuter blir flera, detta då förutsättningarna för att lära sig hantverket är bättre än någonsin förut. Den som vill hjälpa andra att komma över hinder i livet kan gå distansutbildning i KBT och bli redo för arbetslivet hemifrån. Apropå den här sortens utbildning är film ett hjälpsamt medel för att demonstrera olika scenarion och effektivisera lärandet.

För den som sitter på andra sidan av terapibordet kan film användas på flera sätt. Här tittar vi närmare på några av de viktigaste.

Identifikation och reflektion genom karaktärer

En av de främsta fördelarna med film i terapeutiska sammanhang är möjligheten att känna igen sig i karaktärerna. Många filmer skildrar människor som brottas med svåra känslor, trauman eller livsutmaningar. Genom att se karaktärer hantera sina problem kan man börja reflektera över sina egna situationer. Det kan till exempel vara en karaktär som kämpar med ångest, depression eller social fobi. I KBT handlar mycket om att identifiera och förändra negativa tankemönster, och att se hur detta utspelar sig på film kan göra processen mer förståelig och lättare att relatera till.

Exempelvis kan en film som “Good Will Hunting” hjälpa människor med känslomässiga blockeringar att se hur man kan bli fångad i destruktiva beteenden. Filmens huvudkaraktär kämpar med inre konflikter och undviker att konfrontera sitt förflutna, något som är vanligt för många människor i verkligheten. Att spegla sig i hans resa kan ge insikter i sitt eget beteende.

Exponering genom film – ett sätt att hantera rädslor

I KBT används ofta exponeringsterapi för att hjälpa människor att övervinna rädslor och fobier. Detta innebär att man gradvis utsätter sig för det som framkallar rädsla, under kontrollerade och trygga förhållanden, för att minska ångesten över tid. Film kan användas som en mild och säker form av exponering, där man får möjlighet att möta sin rädsla genom att observera den på skärmen.

Till exempel kan den som är rädd för att flyga börja bearbeta sin flygrädsla genom att se filmer som utspelar sig på flygplan. Att observera andras reaktioner och hantering av stressiga situationer på film kan ge verktyg och insikter i hur man själv kan reagera annorlunda.

Film och psykoedukation

Ett centralt inslag i KBT är psykoedukation, som handlar om att förstå sina psykiska processer och hur tankar, känslor och beteenden hänger samman. Många filmer kan vara utbildande material genom att skildra olika mentala tillstånd och emotionella reaktioner. Filmer som “A Beautiful Mind”, som handlar om en man med schizofreni, eller “Silver Linings Playbook”, där en person kämpar med bipolär sjukdom, kan ge den som tittar en djupare förståelse för dessa tillstånd.

När vi ser filmer som på ett autentiskt sätt skildrar psykisk ohälsa kan vi öka vår medvetenhet om hur dessa problem ser ut och hur de påverkar vardagen. Denna förståelse är viktig i KBT, där målet ofta är att öka självinsikten och förändra destruktiva tankemönster.

Ja, film är mer än bara underhållning. Att använda det i kombination med KBT kan man få nya insikter om sina egna tankar och beteenden, och kanske till och med finna inspiration till förändring. 

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *