Skräckfilmer som blev franchiser

Published by Axel Diedrichs on

Filmpubliken älskar skräck mer än någon annan genre, åtminstone när det kommer till ungdomar. Genom åren har vi fått se en hel del skräckfilmer göra braksuccé och därmed expanderas med uppföljare, spinoffer och en massa roliga samlarobjekt. Idag belyser vi några av tidernas största skräckfilmer som blivit franchiser. 

Fredagen den 13:e

Jason Voorhees

Detta är en av de största skräckfranchiserna genom tiderna, med den maskerade mördaren Jason som jagar ungdomar. Vad inte alla vet är att det faktiskt är hans mamma, Mrs. Voorhees, som är den som sprider skräck i originalfilmen från 1980. Men sedan den första uppföljaren har Jason förvandlat ungdomars liv till en mardröm. Alltid på Fredagen den 13:e. Är du intresserad av att läsa mer om denna otursdag, finns det en lista på massor av roliga fakta om fredagen den 13 att läsa här. 

Halloween

Michael Myers

En snäppet äldre skräckklassiker är John Carpenters Halloween som släpptes 1978. Berättelsen utspelar sig under den festliga oktoberhögtiden som istället förvandlas till ett panikartat skräckäventyr för Laurie Strode och hennes sällskap. Filmen satte skräck även i publiken och det var aldrig några tvivel kring att göra uppföljare. Idag finns det omkring tio stycken filmer, och just nu pågår skapandet av en trilogi där Jamie Lee Curtis är tillbaka i huvudrollen. Den första delen, som även den heter Halloween, mottogs väl av både publik och kritiker. 

Scream

Scream

En ljuvlig skräckfranchise är Wes Cravens Scream, som hittills består av fyra filmer och en Netflix-serie. Originalfilmen handlar om ett gäng studenter som blir trakasserade av en seriemördare som använder skräckfilmser som en del av sitt sjuka spel. Originaluppsättningen med bland andra Neve Campbell och Friends-stjärnan Courtney Cox är med i samtliga filmer. De har fortfarande hälsan i behåll, så varför inte producera ett femte kapitel? Vi väntar! 

Saw

saw

Medan de tre andra stora skräckfilmserierna är i nostalgisk slasher-anda är James Wans Saw annorlunda. Här följer vi främlingar som kidnappas för att senare vakna upp tillsammans i en okänd lokal, där de ska ta del i ett blodigt spel med livet som insats. De fångatagna personerna har gemensamt att de alla gjort någonting hemskt i sina liv som de kommit undan med och ännu inte konfronterat. Genom att spela Jigsaws spel tvingas de betala priset för deras synder. 

 

Saw (2004) blev en direkt succé och idag finns det hela åtta filmer i franchisen. En till är på väg, som produceras av Chris Rock som även har huvudrollen tillsammans med Samuel L. Jackson. 

 

Vilken av dessa stora skräckfilmserier har skrämt dig mest? 

 


0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *