Världens bästa filmmusik

Published by Redaktionen on

Världens bästa filmmusik – Film100 väljer tre fantastiska filmlåtar

Filmmusik gör filmupplevelsen komplett. När vi pratar om de bästa musikstycken någonsin skrivna för film nämns alltid Howard Shores magiska Sagan om Ringen-teman, John Williams oändliga mängd ikoniska melodier till Stjärnornas krig och Harry Potter, och Hans Zimmers mästerliga strössel på The Dark Knight och Gladiator. Likaså är western-legenden Ennio Marricone en av de mest återkommande namnen i såna här diskussioner.

Låt oss istället gnugga ögonen och spänna blicken på de mindre profilerade filmmusikkompositörerna! Vilka mindre kända filmlåtskrivare har bidragit till världens bästa filmmusik? 

Nick Cave & Warren Ellis – The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007)

världens bästa filmmusikNick Cave, även kallad “The Lord of Darkness”, är mest känd för sin diskografi med sitt band The Bad Seeds. Men under 2000-talet har den avantgardistiske rockprofilen arbetat alltmer i filmvärlden, både på manus och filmmusik. Tillsammans med sin nära vän och musikkollega Warren Ellis skrev Nick Cave soundtracket till den fantastiska westernfilmen The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford, med Brad Pitt i huvudrollen.

Musiken är egendomlig, dramatisk, svävande och känns genomgående dramaturgisk, som en berättelse i sig. Perfekt för en film med mord och introverta karaktärer.

Bernard Hermann – Psycho (1960)

världens bästa filmmusik

En av de bästa filmerna genom tiderna måste givetvis ha filmmusik som är bra, och så är fallet med Alfred HitchcockPsycho. Filmen var innovativ när den kom och tog vägar få filmberättelser tidigare gjort – eller för den delen gjort sedan dess. Filmskapare har genom åren refererat till mycket i Hitchocks främsta klassiker, inte minst det hisnande soundtracket.

Musiken i Psycho visar att klassisk musik gör jobbet bäst. Ingen rock-eller poplåt skulle någonsin kunna ge samma skräckinjagande effekt. Låten från den berömda duschscenen tillhör välförtjänt den här listan på världens bästa filmmusik. Eller hur?

https://www.youtube.com/watch?v=8VP5jEAP3K4

Blir du sugen på att se detta stycke film och inte hittar den på streamingtjänsterna kan du alltid hyra film online och se “Psycho” genom den vägen! 

Paul McCartney – Leva och låta dö (1973)

världens bästa filmmusik

Popmusikens gudfar är även Oscarsbelönad låtskrivare för film. Hans låt till James Bondfilmen Leva och låta dö med Roger Moore fick stor uppmärksamhet när den kom, och rockbandet Guns n’ Roses gjorde en berömd tolkning av den. Låten fungerar lika bra i filmen, som att lyssna på när du vill. Det är en unik egenskap för en filmlåt; hajens temamusik i Steven SpielbergHajen (1975) är magiskt till det visuella berättandet, men ganska lamt att lyssna på i lurarna på stan.

Detta kanske är ett provocerande påstående, men är inte låten Leva och låta dö det bästa att ta med sig från Moores era som Agent 007?

https://www.youtube.com/watch?v=kGWpxmIJSQU

Sedan har vi såklart alla filmer om musik, men det är en annan fråga. Bland dessa finner vi exempelvi jazziga La La Land och Whiplash, eller hårdrockande Spinal Tap. Just filmer om hårdrockare har det gjorts en hel del av, då det är en musikgenre med dedikerade fans som är relativt tacksamma att, med glimten i ögat, driva lite med. Något vi även har sett göras i spel som Day of the Tentacle och kommande Manoforce.

Visst förtjänar dessa tre fantastiska låtar att få ta plats på vår lista på världens bästa filmmusik?

Categories: Artiklar

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *