A Serbian film är fortfarande skräckfilmen du kommer ångra att du såg

Published by Redaktionen on

“A Serbian Film” är en serbisk film från 2010 som har fått ryktet av sig om sig att vara den mest skrämmande filmen någonsin. Och visst finns det mycket i det – denna rysare har förbjudits i flera länder på grund av dess våldsamma och stötande innehåll. Likaså har den och har väckt mycket debatt och kontrovers sedan dess premiär.

Handlingen i “A Serbian Film” kretsar kring Milos, en före detta porrskådespelare som har lagt karriären bakom sig och försöker leva ett normalt liv med sin fru och son. Men när en före detta kollega presenterar honom för en ny regissör som erbjuder honom en stor summa pengar för att medverka i en “konstfilm”, går Milos med på det. Men vad han inte vet är att filmen han spelar in är en extremt våldsam och grotesk produktion som innefattar allt från barnmisshandel till nekrofili.

Distribution: Netflix.

“A Serbian Film är tidernas vidrigaste skräckfilm”

Filmen har väckt starka reaktioner från både publik och kritiker. Många har kallat filmen för vidrig och smaklös, medan andra har hyllat den för dess djupgående utforskning av människans mörkare sidor. Enligt regissören själv var syftet med filmen att visa upp hur samhället kan tvinga människor att utföra hemska handlingar mot sin vilja, och att det var ett försök att belysa vissa av de mörkaste och mest sjuka sidorna av människans natur.

Du kan ifrågasätta nivån av våld, men det finns samtidigt poänger i vad filmen försöker uppnå. Därför måste den kanske vara just sådan: vidrig rakt igenom. För sådan kan världen ofta vara.

Även om “A Serbian Film” inte är den mest kända eller mest framgångsrika filmen i världen, så har den ändå satt sig fast som en av de mest kontroversiella och skrämmande filmerna någonsin gjorda. Jag kan gå i god för att det är en film som definitivt inte är för alla, och som kräver en stark mage för att man ska kunna ta sig igenom den. Nej, den är helt klart inget för räddharen – men även den magstarke och inbitne skräckfantasten är i farozonen. Det kan undertecknad intyga.

Hemsk att titta på än i dag

Det råder inga som helst tvivel om att “A Serbian Film” är en film som skiljer sig från de flesta andra på marknaden. Den tar upp ett svårt ämne på ett våldsamt och chockerande sätt. Vidare har den både hyllats och fördömts av publiken. Om den är den mest skrämmande filmen någonsin får dock vara upp till var och en att avgöra. Sett till att den är hemsk att titta på än i dag, slår jag däremot ett bestämt slag för att den är det.

“A Serbian Film” är inte tillåten att se i vårt grannland Norge, men här hemma i Sverige får man se den. Däremot finns den inte att streama någonstans för stunden. Ta därför tiden att överväga om den är värd besväret eller inte.

Fredrik Abrahamsson

För mindre skrämmande läsning, läs om varför alla vill streama Paw Patrol film tillsammans med sina barn

Categories: Artiklar

1 Comment

Will Smith med sitt första scenframträdande sedan Oscarsgalan 2022 | Film100.com · March 2, 2023 at 9:42 am

[…] LÄS OCKSÅ: A Serbian film är fortfarande skräckfilmen du kommer ångra att du såg […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *