Alla som vunnit Oscar för bästa manliga huvudroll

Published by Redaktionen on

Ett av de finaste priserna en skådespelare kan få är en Oscarsstatyett för deras medverkande filmroller. Den första Oscarsgalan ägde rum 1929 och sedan dess har många skådespelare vunnit priser i en rad olika kategorier. Här listar vi alla skådisar som har vunnit i kategorin “Bästa manliga huvudroll”. 

Hela listan med vinnare av Oscar för bästa manliga huvudroll

2024- Cillian Murphy (Oppenheimer)

2023- Brendan Frasier (The Whale)

2022- Will Smith (King Richard)

2021- Anthony Hopkins (The Father)

2020- Joaquin Phoenix (Joker)

2019- Rami Malek (Bohemian Rhapsody)

2018- Gary Oldman (Darkest Hour)

2017- Casey Affleck (Manchester By the Sea)

2016- Leonardo DiCaprio (The Revenant)

2015- Eddie Redmayne (The Theory of Everything)

2014- Matthew McConaughey (Dallas Buyers Club)

2013- Daniel Day- Lewis (Lincoln)

2012- Jean Dujardin (The Artist)

2011- Colin Firth (The King´s Speech)

2010- Jeff Bridges (Crazy Heart)

2009- Sean Penn (Milk)

2008- Daniel Day- Lewis (There Will Be Blood)

2007- Forest Whitaker (The Last King of Scotland)

2006- Philip Seymour Hoffman (Capote)

2005- Jamie Foxx (Ray)

2004- Sean Penn (Mystic River)

2003- Adrien Brody (The Pianist)

2002- Denzel Washington (Training Day)

2001- Russel Crowe (Gladiator)

2000- Kevin Spacey (American Beauty)

1999- Roberto Benigni (Life Is Beautiful)

1998- Jack Nicholson (As Good As It Gets)

1997- Geoffrey Rush (Shine)

1996- Nicholas Cage (Leaving Las Vegas)

1995- Tom Hanks (Forrest Gump)

1994- Tom Hanks (Philadelphia)

1993- Al Pacino (Scent of a Woman)

1992- Anthony Hopkins (The Silence of the Lambs)

1991- Jeremy Irons (Reversal of Fortune)

1990- Daniel Day- Lewis (My Left Foot)

1989- Dustin Hoffman (Rain Man)

1988- Michael Douglas (Wall Street)

1987- Paul Newman (The Color of Money)

1986- William Hurt (Kiss of the Spider Woman)

1985- F. Murray Abraham (Amadeus)

1984- Robert Duvall (Tender Mercies)

1983- Ben Kingsley (Gandhi)

1982- Henry Fonda (On Golden Pond)

1981- Robert DeNiro (Raging Bull)

1980- Dustin Hoffman (Kramer vs. Kramer)

1979- Jon Voight (Coming Home)

1978- Richard Dreyfuss (The Goodbye Girl)

1977- Peter Finch (Network)

1976- Jack Nicholson (One Flew Over the Cuckoo´s Nest)

1975- Art Carney (Harry and Tonto)

1974- Jack Lemmon (Save the Tiger)

1973- Marlon Brando (The Godfather)

1972- Gene Hackman (The French Connection)

1971- George C. Scott (Patton)

1970- John Wayne (True Grit)

1969- Cliff Robertson (Charly)

1968- Rod Steiger (In the Heat of the Night)

1967- Paul Scofield (A Man for All Seasons)

1966- Lee Marvin (Cat Ballou)

1965- Rex Harrison (My Fair Lady)

1964- Sidney Poitier  (Lilies of the Field)

1963- Gregory Peck (To Kill A Mockingbird)

1962- Maximilian Schell (Judgment at Nuremberg)

1961- Burt Lancaster (Elmer Gantry)

1960- Charlton Heston (Ben-Hur)

1959- David Niven (Separate Tables)

1958- Alec Guinness (The Bridge On the River Kwai)

1957- Yul Brynner (The King And I)

1956- Ernest Borgnine (Marty)

1955- Marlon Brando (On the Waterfront)

1954- William Holden (Stalag 17)

1953- Gary Cooper (High Noon)

1952- Humphrey Bogart (The African Queen)

1951- José Ferrer (Cyrano De Bergerac)

1950- Broderick Crawford (All the King’s Men)

1949- Laurence Olivier (Hamlet)

1948- Ronald Colman (A Double Life)

1947- Fredric March (The Best Years of Our Lives)

1946- Ray Milland (The Lost Weekend)

1945- Bing Crosby (Going My Way)

1944- Paul Lukas (Watch on the Rhine)

1943- James Cagney (Yankee Doodle Dandy)

1942- Gary Cooper (Sergeant York)

1941- James Stewart (The Philadelphia Story)

1940- Robert Donat (Goodbye, Mr. Chips)

1939- Spencer Tracy (Boys Town)

1938- Spencer Tracy (Captains Courageous)

1937- Paul Muni (The Story of Louis Pasteur)

1936- Victor McLaglen (The Informer)

1935- Clark Gable (It Happened One Night)

1934- Charles Laughton (The Private Life of Henry VIII)

1933- Wallace Beery (The Champ)

1932- Lionel Barrymore (A Free Soul)

1931- George Arliss (Disraeli)

1930- Warner Baxter (In Old Arizona)

1929- Emil Jannings (The Way of All Flesh och The Last Command)

Tips på streamingtjänster för att titta på filmer som vunnit Oscar för bästa manliga huvudroll:

Karna Mahoney

Categories: Lista


Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *