Bästa svenska serier – titlar du måste se

Published by Redaktionen on

Johan Falk

Genre: Action, Krim, Drama

Med: Jakob Eklund, Joel Kinnaman, Mikael Tornving m.fl. 

När vi listar bästa svenska serier är den om Johan Falk min absoluta favorit. Falk är en fiktiv polis som flyttar ner till Göteborg för att börja på sin nya arbetsplats, GSI, Gruppen för Särskilda Insatser. Filmerna går upp till hela 20 stycken och har varit producerade mellan 1999 och 2015. Falk filmerna är till större del anknutna till infiltratörens Peter Rätz liv och där efter dramatiserade.

Är du redo att följa Johan Falk och GSI när de ska ge sig på Göteborgs tuffaste brottslingar? Vi får se allt från välplanerade rån, inbrott, diamantaffärer, konvojkapningar och mycket mer. Johan Falk är en svensk-klassisker och ibland önskar man att de fortsatte med filmserien idag. 

Foto: TV4.

Beck – ett av våra tips på bästa svenska serier

Genre: Krim, Mystik, Thriller 

Med: Peter Haber, Ingvar Hirdwall, Mikael Persbrandt m.fl. 

Beck som spelas av Peter Haber har producerats sedan 1997 och ända fram till 2022 och handlar om en fiktiv kommissarie baserad på Sjöwall Wahlöös polisromaner. Martin Beck är chef för riksmordkommissionen och är en av de mest intelligenta och bästa utredarna, som erkänt sig vara en skicklig förhörsledare och löser olika unika och svåra fall i varje film. Det böckerna bland annat har gemensamt med filmerna är Martin Becks personlighetsdrag som till exempel att han uppvisar en typ av desillusion över sitt arbete, överlag så skiljer sig böckerna en del från det vi ser på tvn.

Martin Beck spelas av Peter Haber och Gunvald Larson av Mikael Persbrandt, två av de bästa svenska skådespelarna i samma serie! Om du vill ge dig in på flera säsonger av klassiskt polisarbete med komplexa och speciella fall så är Beck för dig. 

Mängden Beck-filmer är ett bevis på publikens uppskattning av serien. Peter Haber har idag uttalat sig om att det inte finns några fler Beck filmer planerade i framtiden. 

Bron  

Genre: Krim, Mystik, Thriller

Med: Sofia Helin, Rafael Pettersson, Sarah Boberg

Den svensk-danska kriminalserien Bron började sändas i Sverige 2011 och avslutades 2018. Manuset är skrivet av Hans Rosenfeldt och iden kom från samarbetet med Måns Mårlind och Björn Stein. I den första och andra säsogen får vi se Saga (Sofia Helin) och Martin (Kim Bodnia) i huvudroller varav Sofia fortsättningsvis är huvudroll i säsong tre och fyra.

Bron handlar om svensk och dansk-polis som hjälper varandra för att lösa gåtor och fall som sker på vardera sida av länderna. Här får vi se dansk och svensk polis samarbeta i ett rått klimat där allt kan hända. Det första avsnittet inleds med att en kropp hittas på Öresundsbron. Kroppen ligger exakt på gränsen mellan länderna och den är delad i två delar. Vem ska utreda mordet, på vilken sida skedde mordet, varför är kroppen lagd på bron…? 

Bron är för dig som är sugen på fyra säsonger av intressanta brott som mord, våld och utpressning. Det som gör serien extra spännande är Sagas tillväga sätt mot andra kolegor och på sättet hon jobbar för att lösa sina fall. Hon verkar hålla koll allt och lite till.  

Störst Av Allt  

Genre: Drama, Krim, Mystik 

Med: Hanna Ardéhn, Felix Sandman, David Denick m.fl. 

Bland bästa svenska serier hittar vi Störst Av allt, som är baserad på romanen som är i form av en rättegångsthriller av Malin Persson Giolito som utkom 2016. Handlingen i serien utspelar sig på Djursholms allmänna gymnasium och Djursholm där perspektivet utgår ifrån Maja Norbergs (Hanna Ardéhn) liv. 

Efter att romanen bearbetades så blev det den första svenskproducerade originalserien på Netflix. 

Det som bland annat gör Störst av allt så sevärd och spännande är att vi får se en tragedi i ett område vi sällan får höra i sånna sammanhang. Lyxbilar, stora villor och överklass brukar vi inte koppla ihop med tragedier. Men ändå inträffar det mest oväntade. Ett mord på Djursholmgymnasium. 

Handlingen går i en gestaltning om Hannas liv i fina Djursholm samtidigt som vi ser klipp från en framspolning i samband med att vi följer rättegången från början till slut. En berättelse om hur det ledde till denna hemska sits Hanna nu befinner sig i. Fester, droger, kärlek och svek. Hur illa kan det egentligen gå?   

Foto: TV4.

Solsidan

Genre: Drama, Komedu

Med: Felix Herngren, Mia Skäringer, Johan Rheborg

Solsidan är en svensk komedi och en klassiker. Alex (Felix Herngren) och Fredde (Johan Rheborg) är barndomsvänner och bor på Solsidan i Saltsjöbaden som är känt för att vara ett överklassområde. Serien speglar två familjers olika livsstil och vilka problem de tvingas kämpa med varje dag som karriär, kärlek, föräldraskap, grannar och mer. 

En svensk-komedi inte lik någon annan. Denna serie bjuder på mycket humor och roliga lösningar till ibland komplexa problem men även dumma enkla roliga saker som Freddes grill beroende eller Mickans måste till att shoppa dyra kläder och leva som hemmafru i ett lyxigt hem. Häng med på svensk humor utan dess like! 

Kalifat

Genre: Drama, Krim, Thriller

Med: Gizem Erdogan, Amed Bozan, Aliette Opheim m.fl. 

Kalifat är en serie som verkligen är nervkittlande. Vi får följa Säpo-agenten Fatima (Aliette Opheim) som försöker förhindra ett terrordåd samtidigt som en tonåring vid namn Sulle som börjat gå i nya spår efter han lärt känna sin elevassistent som visat han “den sanna vägen”. Här får du se hur fem kvinnors öden korsas samman i en historia fylld av skräck och nerv. 

Varför ska du se Kalifat? Det är en serie som får oss att tänka till. Den tar upp perspektiv och synvinklar många inte vet om. På ett sätt bildande kan man säga då man kan sätta sig i de utsattas skor men samtidigt förebyggande då man kanske lär sig ett och annat om aspekter som kan förändra ens liv till ett helvete på jorden. 

Clark 

Genre: Drama, Krim

Med: Bill Skarsgård, Vilhelm Blomgren, Sandra Ilar m.fl. 

Clark Olofsson är den kontroversiella brottslingen som minst sagt skapat en och annan rubrik. Bland annat känd för det så kallade begreppet Stockholmssyndromet, bankrån, rån, inbrott, mord och rymningar från fängelsen. 

Serien är baserad på “sanningar och lögner” vilket betyder att den är grundad på Olofsson liv men är dramatiserad för att den ska vara kul att titta på. Clark Olofsson var en av Sveriges mest kända brottslingar som härjade på 60 till 80-talet. 

Clark är en riktig karaktär, casanova, brottsling och intelligent man som inte direkt valde den mest normala vägen i sitt liv. En serie med humor och seriositet på samma gång. Perfekt för att titta på om du har lust att se något nytt. 

Tunna blå linjen 

Genre: Drama, Krim  

Med: Amanda Jansson, Oscar Töringe, Gizem Erdogan

En dramaserie som gestaltar hur en polis slitsamma vardag kan se ut. Här kan du förstå att jobbet kräver en del mod och samtidigt medmänsklighet. Tunna Blå Linjen visar oss hur livet som polis kan vara och hur tufft det kan vara att hålla isär jobbet från privatlivet.  

Detta är en serie som fått mycket uppmärksamhet, den har bland annat kritiserats för att ha gett en “förskönad” bild av Malmö och situationen där, det har bland annat skrivits att “Tunna Blålinjen” gör Malmö till Bullerbyn.

Trots kritiken så får serien har ett högt betyg på IMDb vilket gör att det får en plats i denna lista. 

Young Royals är en av bästa svenska serier. Foto: Netflix.

Young Royals 

Genre: Drama, Romantik

Med: Edvin Ryding, Omar Rudberg, Malte Gårdinger m.fl. 

Young Royals är en prisbelönt serie och handlar om prinsen Wilhelm som börjar tycka om sin prestigefyllda internatskola och vänjer sig vid livet där. Snart märker han att följa hjärtat visade sig vara mycket mer utmanande än väntat. 

Dramaserien har vunnit två priser, Kristallen för årets unga dramaserie och Kristallen för årets program. Priset nominerades av alla kanaler som var med i stiftelsen Det svenska TV-Priset. Ungdomarna var efter att serien släpptes mycket omtalade på nyheter och tv-shower. 

Den Osannolika Mördaren

Genre: Drama, Krim

Med: Robert Gustafsson, Eva Melander, Cia Bosse m.fl. 

Sist men inte minst bland bästa svenska serier har vi en dramatisering om Stig Engström, och hur han möjligtvis kan vara mannen bakom Palme-mordet. Han själv påstår sig vara en av de första vittnena på mord platsen. Ljuger han eller är det ett genialiskt drag för att komma undan med mordet?  

Palme-mordet är en av Sveriges största gåtor och olösta mord genom tiderna. Hur kan en mördare på en statsminister gå fri än idag? 

Serien handlar om ett misstänkt vittne som kanske kan vara mannen bakom mordet. Trots Palme-gruppens komplexa utredning så vet vi än idag till hundra procent vem som ligger bakom mordet på Olof Palme. Detta är en serie som är intressant hela vägen från start till slut.

Läs också vår lista med 9 nostalgiska filmer för oss födda tidigt 00-tal.

Daniel Paprocki

Categories: ArtiklarLista

5 Comments

Efter nya säsongen – Outer Banks säsong 4 redan bekräftad | Film100.com · February 23, 2023 at 11:48 am

[…] LÄS OCKSÅ: Bästa svenska serier […]

Erotisk film – alla bra tips - Filmextra · February 23, 2023 at 1:03 pm

[…] den svenska marknaden där man nu satsar hårt på att göra serier. För tips kan du då läsa om bästa svenska serier att streama just […]

Paw Patrol film – varför alla vill streama den med sina barn | Film100.com · February 23, 2023 at 1:49 pm

[…] fler tips på bra titlar, se vår lista med bästa svenska serier att se just […]

Tips på bra svenska filmer 2000-talet gav oss | Film100.com · March 6, 2023 at 11:35 am

[…] det. Har du betat av alla och hellre vill se något mer långvarigt, så spana in vårt tips med de bästa svenska serier som […]

10 tips på bästa svenska serier du måste se - Filmextra · March 6, 2023 at 12:47 pm

[…] från olika typer av genrer, så att det finns någonting för alla. Behöver du fler tips på svenska serier, se […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *