Ljus framtid för film- och nöjessektorn

Published by Redaktionen on

Aldrig tidigare har vi konsumerat så mycket film, spel och musik som vi gör i dag. Enligt Market Report Worlds senaste rapport förväntas den globala nöjes- och mediasektorn omsätta 3,5 miljarder US-dollar år 2028. 2021 var den siffran 2,3 miljarder US-dollar.

Den här omfattande ökningen kommer inte enbart att uppnås av att fler konsumenter hittar till spelen, filmerna eller musiken. Det behöver också produceras och levereras bättre innehåll. Detta är utmaningar som redan bemöts av flera svenska och internationella företag.

Spotify vill bli en maskin

Spotify är inte bara Sveriges största musik- och poddtjänst. Det är världens största plattform för ljudstreaming. Sedan 2008 har de gått från att vara en renodlad musikplattform till att inkludera radio, poddar och ljudböcker. Nu vill företaget utvecklas ytterligare. Enligt deras VD, Daniel EK, ska Spotify bli en skalbar maskin. Det innebär att företaget ska kunna erbjuda lite av allt möjligt, likt Google och Amazon. Spotifys mål är att ha en miljard användare till 2030 och nå en omsättning på över 100 miljarder US-dollar.

Dessa uttalanden fick Spotifys aktiepris att hoppa uppåt. Spotify, som handlas som (SPOT) på New York-börsen, har sett en nedåtgående trend sedan 2021. Trots det har omsättningen fortsatt att öka och deras ambitiösa mål kan få aktiekursen att vända.

AMC Entertainment lockar tillbaka biobesökare

Av förståeliga skäl sjönk antalet biobesök 2020 och 2021. Det här påverkade små som stora biografkedjor och aktierna föll kraftigt. 2022 ser däremot ut att bli ett bättre år. AMC Entertainment, som är en av världens största biografkedjor, har sakta börjat att se ljuset i tunneln. Företaget driver och är delägare i biografkedjor över hela världen, däribland Skandinavien. AMC aktier, som kan handlas med CFD-kontrakt, har sett en nedåtgående trend det senaste året men många tror att det kan vara på väg att vända.

Anledningen är antalet kommande storfilmer och premiären av Top Gun: Maverick fick AMC-aktien att börja klättra. Andra åtgärder som AMC har vidtagit för att öka sina intäkter är att erbjuda fler betalmetoder, bland annat med kryptovaluta. Det erbjuds möjligheten att köpa biopass samt att se mer innehåll som sporter, konserter och klassiska filmer.

Paradox Interactive satsar på succéspel

Sverige är inte bara musiktjänsternas land. Här produceras mängder av spel. En speltillverkare som har genomgått omstruktureringar det senaste året är Paradox Interactive. Det här företaget har funnits sedan slutet av 90-talet och de är framför allt kända för sina strategispel. De har haft störst framgångar med spelserier som Crusader Kings, Europa Universalis och Hearts of Irons.

I september 2021 avgick deras VD, Ebba Ljungerud, och den tidigare VD:n, Fredrik Wester, tog över rollen. Detta ledde till en rad förändringar, vilka har haft en positiv effekt på företagets aktie (PDX). De har bland annat meddelat att de ska satsa mer på sina etablerade spelserier och har lagt flera nya projekt åt sidan. Första kvartalet av 2022 uppvisade positiva siffror och nyheter. Under årets första månader lanserades Crusader Kings III på PS5 och Xbox series X/S. Samtidigt ökade omsättningen med 31 procent jämfört med föregående år.
Nöjesbranschen, oavsett inriktning, ser ut att kunna gå en positiv framtid till mötes. Olika faktorer påverkar givetvis olika branscher men i dagsläget kan aktiekurserna klättra för såväl speltillverkare som biografkedjor.

Categories: Uncategorized

0 Comments

Leave a Reply

Avatar placeholder

Your email address will not be published. Required fields are marked *