Sugen på bra deckarserier? Här hittar du dem

Published by Redaktionen on

Deckare serie är en populär genre inom tv och film som fokuserar på brott och detektivarbete. Här hittar du några väl valda tips att spana in!

En deckare serie, även kända som kriminaldramaserier, är en populär genre av TV-serier som fokuserar på att lösa brott och mordgåtor. De flesta deckarserier följer en grupp av detektiver eller poliser som arbetar tillsammans för att lösa fallet. Tips på en populär sådan serie är förstås svenska Beck, som nu verkar riskera att läggas ner. I alla fall om vi vågar tro Peter Haber om att inga fler Beck-filmer är planerade.

De kan vara baserade på verkliga händelser eller på fiktiva berättelser och kan ha olika inriktningar, från klassiska whodunnit-historier till mer komplexa psykologiska thrillers. En del av serierna kretsar kring en specifik detektiv eller enhet, medan andra följer en roterande ensemble av karaktärer.

LÄS OCKSÅ: Tips på bra japansk film

En del av dem är också baserade på böcker eller romaner av kända deckarförfattare, som Agatha Christie, Arthur Conan Doyle, Michael Connelly, och Henning Mankell.

Kriminaldraman är ofta mycket populära och kan vara långlivade, med många säsonger och episoder. De är också vanligtvis lätta att hitta på streamingtjänster eller via traditionella tv-kanaler.

“Bosch”. Foto: Amazon Prime Video.

På jakt efter perfekt deckare serie? Kolla in vår lista:

  1. “The Wire” (2002-2008) – En kritikerrosad serie som utforskar det kriminella livet i Baltimore och hur det påverkar olika samhällsgrupper.
  2. “Broadchurch” (2013-2017) – En brittisk serie som följer en mordutredning i en liten kuststad och hur det påverkar invånarna.
  3. “The Mentalist” (2008-2015) – En serie om en före detta “mentalist” som använder sina färdigheter för att hjälpa till att lösa mordfall i samarbete med CBI (California Bureau of Investigation).
  4. “The Killing” (2011-2014) – En serie som följer en polisutredning av ett mord och dess konsekvenser för dem som är inblandade.
  5. “Fargo” (2014-) – En serie som bygger på filmen med samma namn och utforskar brott och kriminalitet i Minnesota.
  6. “Mindhunter” (2017-) – En serie om FBI-agenter som använder psykologisk profilering för att jaga seriemördare.
  7. “Bosch” (2014-2021) – baserad på böckerna om Harry Bosch av Michael Connelly.
  8. “Sherlock” (2010-) – om den berömda detektiven Sherlock Holmes och hans assistent Dr. John Watson.
  9. “Luther” (2010-) – om en passionerad och genialisk kriminalpolis, John Luther, som jagar de mest komplexa och brutala brotten i London.

Det är många bra titlar för dig som är ute efter en deckare serie, och det är svårt att välja ut de bästa eftersom det beror på ens personliga smak. Men dessa serier är alla kritikerrosade och har många entusiastiska fans.

LÄS OCKSÅ: Största filmerna genom tiderna

Categories: Artiklar

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *