Största filmerna genom tiderna

Published by Redaktionen on

Vilka är de största filmerna genom tiderna? Här räknar vi inte omsättning, utan istället inflytande och allmänna betraktelser.

Det är svårt att säga exakt vilka filmer som är de “största” genom tiderna eftersom det beror på vilken kriterium man använder. Men här är några av de mest hyllade och inflytelserika filmerna genom tiderna, som ofta omnämns i sammanhanget.

LÄS OCKSÅ: Tips på bra japansk film

Foto: Paramount Pictures.

“The Godfather” (1972)

Starten på Francis Ford Coppolas främsta filmskatt. “The Godfather” är en klassisk maffiafilm med en stark historia, karaktärsutveckling och skådespelarprestationer. Marlon Brando och Al Pacino i huvudrollerna förevigar detta otroliga verk.

“Citizen Kane” (1941)

Filmen av Orson Welles anses ofta vara en av de bästa filmerna någonsin gjorda och är känd för sin innovativa berättande och avancerade teknik.

“Casablanca” (1942)

Regisserad av Michael Curtiz är det här en av de mest älskade och kända kärlekshistorierna i filmhistorien med ett minnesvärt manus och skådespelarinsatser.

“The Shawshank Redemption” (1994)

En gripande och rörande historia om vänskap och hopp som har fått en stark fanbase och anses vara en av de bästa filmerna någonsin. Morgan Freeman och Tim Robbins har båda blivit ikoniska för sina roller i klassikern.

“The Godfather: Part II” (1974)

Fortsättningen på “The Godfather” är också en kritikerrosad film och är känd för sin komplexa berättelse och skådespelarprestationer.

“Pulp Fiction” (1994)

En innovativ och kontroversiell film av Quentin Tarantino, som har fått mycket positiv kritik och vunnit många priser för sin manus och skådespelarprestationer.

Foto: Warner Bros.

“The Dark Knight” (2008)

Med detta actionstycke ligger Christopher Nolan ligger bakom den mest kritikerrosade superhjältefilmen någonsin.

“Schindler’s List” (1993)

Regisserad av Steven Spielberg, är det här en gripande och hjärtberörande historia om Andra världskriget och Holocaust som vann 7 Oscars.

“The Lord of the Rings: The Return of the King” (2003)

Den avslutande delen i trilogin baserad på J.R.R. Tolkien böcker vann alla 11 Oscar nomineringar och är älskad av många fantasyfans. Om inte det gör den till en av de bästa filmerna genom tiderna vet vi inte vad som ska krävas.

Foto: Produzioni Europee Associate.

“The Good, the Bad and the Ugly” (1966)

En klassisk westernfilm med en stark historia, vassa skådespelarprestationer och musik. Den är även känd för sin innovativa berättande och visuella stil och är ofta omnämnd som en av de bästa westernfilmerna någonsin.

Dessa är bara några exempel på filmer som ofta omnämns som några av de största genom tiderna. Det är viktigt att notera att det finns många andra fantastiska filmer som också kan ses som stora och inflytelserika, och smaken för vad som är “stort” varierar från person till person.

Categories: Artiklar

2 Comments

Sugen på bra deckarserier? Här hittar du dem | Film100.com · January 25, 2023 at 4:46 pm

[…] LÄS OCKSÅ: Största filmerna genom tiderna […]

Här kan du streama The Nest serien | Film100.com · January 25, 2023 at 5:16 pm

[…] LÄS OCKSÅ: Största filmerna genom tiderna […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *