Tips på bra japansk film

Published by Redaktionen on

Bra japansk film har en lång och rik historia, med rötter som går tillbaka till tidigt 1900-tal. Den japanska filmindustrin är känd för sin mångfald och kreativitet, med en mängd olika genrer och teman som utforskas i filmerna.

En av de tidigaste och mest inflytelserika japanska filmerna är “A Page of Madness” från 1926, regisserad av Teinosuke Kinugasa. Denna film anses vara en av de tidigaste exemplen på en avantgardefilm och har haft stor påverkan på efterföljande japanska och internationella filmer.

Under 1950- och 60-talet var japansk film mycket produktiv och en mängd klassiska filmer gjordes. Regissörer som Yasujirō Ozu, Kenji Mizoguchi och Akira Kurosawa skapade många viktiga och hyllade filmer under denna tid, som fortfarande är viktiga och inflytelserika idag.

Under 1970-talet och 1980-talet började japansk film att genomgå stora förändringar, med en ökning av genrer som skräck, science fiction och action. Filmer som “Ringu” (1998), “Tetsuo: The Iron Man” (1989), och “Battle Royale” (2000) är exempel på filmer från denna period som har haft stor inverkan på japansk och internationell film.

Idag fortsätter japansk film att vara produktiv och innovativ, med en mängd olika regissörer och filmer som utforskar en mängd olika genrer och teman. Japansk animation, såsom Studio Ghiblis filmer, är också mycket populärt både i Japan och internationellt.

“Spirited Away”. Foto: Toho.

Flera tips på bra japansk film

  1. “Spirited Away” (2001) – Regisserad av Hayao Miyazaki, är denna animerade film en klassiker inom genren och har vunnit många priser världen över. Den handlar om en flicka som hamnar i en magisk värld och får jobba på ett badhus för gudar.
  2. “Ringu” (1998) – Regisserad av Hideo Nakata, är denna skräckfilm en av de mest inflytelserika inom genren i Japan. Den handlar om en journalist som undersöker en märklig video som tycks vara förbannelsen.
  3. “Departures” (2008) – Regisserad av Yōjirō Takita, är denna dramafilm en av de mest hyllade japanska filmerna på senare år. Den handlar om en cellist som får jobb som “encoffiner” (en person som förbereder döda kroppar för begravning) och utforskar sin egen relation till döden.
  4. “Tokyo Story” (1953) – Regisserad av Yasujirō Ozu, är denna dramafilm en klassiker inom japansk film. Den handlar om en äldre par som besöker sina barn i Tokyo och utforskar relationen mellan generationer.
  5. “Battle Royale” (2000) – Regisserad av Kinji Fukasaku, är denna actionfilm en kontroversiell klassiker. Den handlar om en grupp ungdomar som tvingas delta i en dödlig kamp på en öde ö.

LÄS OCKSÅ: Streama Mord i paradiset gratis

Categories: Artiklar

3 Comments

LasseMajas Detektivbyrå – streama alla filmer | Film100.com · January 25, 2023 at 3:10 pm

[…] LÄS OCKSÅ: Tips på bra japansk film […]

Största filmerna genom tiderna | Film100.com · January 25, 2023 at 4:25 pm

[…] LÄS OCKSÅ: Tips på bra japansk film […]

Sugen på bra deckarserier? Här hittar du dem | Film100.com · January 25, 2023 at 4:45 pm

[…] LÄS OCKSÅ: Tips på bra japansk film […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *